Architectuur

Lees hier meer over architectuur in het algemeen.

Architectuur is een heel breed begrip. Sommige noemen het een kust, andere een vorm van wetenschap. De uiteindelijke benaming zal in het midden liggen.

Architectuur gaat over het creëren, het ontwerpen, het verzinnen, het vernieuwen. Architectuur gaat veel verder dan alleen bouwkunde. Je zou het inderdaad een vorm van kunst kunnen noemen. Het gaat niet alleen maar over het ontwerpen van bouwkundige projecten zoals huizen, kantoren, hele steden, tuinen, meubels, kamers, enzovoort.

Al sinds dat er mensen leven, wordt er nagedacht over het hoe en wat van bouwwerken, omgevingen, enzovoort. Dat is menseigen. In de loop der geschiedenis werd de architectuur en de bouwkunst een ambacht. Mensen gingen zich in deze materie verdiepen, specialiseren en wilden architect worden. Er kwamen speciale architect opleidingen, waar deze architecten in spe werden opgeleid.

Kunstgeschiedenis

Piramide van Cheops

Piramide van Cheops

De wereld is heden ten dage rijk aan ongelofelijk veel mooie bouwwerken en creaties. Kijk bijvoorbeeld naar de Zeven Wereldwonderen van de antieke wereld. Dit zijn bouwwerken en constructies uit de klassieke oudheid. Vijf van deze wereldwonderen zijn door de oude Grieken gebouwd. Het enige bouwwerk van deze zeven wereldwonderen dat nog overeind staat is de Piramide van Cheops. Al deze mooie bouwwerken inspireren wereldwijd mensen om een architect opleiding te volgen of om architect te worden.

Ook nu worden er jaar in jaar uit nog fantastische bouwwerken ontworpen en gebouwd. Dit zal altijd zo doorgaan.

Duurzaamheid in de architectuur

Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor het duurzame achter een gebouw of ontwerp. Architecten proberen bouwwerken steeds duurzamer te maken. Dit kan op allerlei manieren. Een voorbeeld hiervan is het toepassen van zonnepanelen bij gebouwen of andere toepassingen die de mens van schone energie voorziet.

Maar onder duurzaamheid kan bijvoorbeeld ook dit worden verstaan: een gebouw op een zodanige manier ontwerpen dat het de sfeer van zijn omgeving niet aantast.

Opleiding architect

Zoals je leest, is de architectuur een geweldige ‘zaak’ op zich. Daarom zijn er ook nog in deze tijd nog veel mensen die kiezen voor een architect opleiding of een opleiding in die richting. Lees meer over de architect opleiding.